Home
Stem
De verkiezing
Doe mee
Contact
Winnaars
Planning
Partners

De verkiezing

De verkiezing

Bekijk de video

Alles over deze verkiezing

Werkt deze verkiezing hetzelfde als andere verkiezingen?

In deze verkiezing kun je – net als bij een parlements/beste acteur/beste popster/beste filmverkiezing - je stem uitbrengen. In dit geval stem je op een (web)winkel binnen een bepaalde categorie, zoals je bij films bijvoorbeeld een categorie beste vrouwelijke hoofdrolspeler en een categorie beste regisseur hebt. Bij het uitbrengen van je stem, beoordeel je de (web)winkel op een aantal aspecten. Bekijk een overzicht van de categorieën van afgelopen editie. De verkiezing kent ook twee vakprijzen waaronder een prijs voor meest duurzame retailer en een prijs voor beste nieuwkomer. Deze winnaars worden door een jury en door vakgenoten bepaald, hier kun je als consument geen stem voor uitbrengen.

Doen alle (web)winkels mee?

Ja, alle winkels kunnen zich gratis inschrijven en er is een database van bedrijven die jaarlijks wordt geupdate waarop je kunt stemmen. Staat het bedrijf er niet bij waarop je wilt stemmen? Dan kun je zelf de bedrijfsnaam invullen en je stem uitbrengen.

Hoe breng ik mijn stem uit?

Wanneer je een (web)winkel gaat beoordelen, selecteer je eerst een categorie en vervolgens de te beoordelen (web)winkel. De beoordeling bestaat uit het toekennen van een aantal sterren of een cijfer op verschillende aspecten. Daarnaast wordt gevraagd in hoeverre je de (web)winkel zou aanraden aan vrienden/familie en of je van plan bent vaker terug te komen. Elke stem heeft - doordat je een beoordeling hebt gegeven - ook een gemiddeld cijfer. Je geeft een beoordeling van een (web)winkel op de volgende aspecten:

  • Prijs
  • Behulpzaamheid & serviceverlening
  • Deskundigheid & informatievoorziening
  • Assortiment
  • Uitstraling
  • Koopgemak

Persoonsgegevens van deelnemende consumenten (o.a. geslacht en leeftijd) gebruiken we voor een gedetailleerde analyse.

Wie de meeste stemmen heeft, wint?

Nee, het is iets ingewikkelder. Om te kunnen winnen heeft een (web)winkel minimaal 380 stemmen nodig en hoe meer stemmen een (web)winkel krijgt, hoe lager de correctie van het eindcijfer. De correctie wordt toegepast om de betrouwbaarheid van de verkiezing te vergroten. Hoe groter het aantal stemmen, hoe lager de correctie op het gemiddelde eindcijfer. De (web)winkel met het hoogste gecorrigeerde eindcijfer wint.

Is deze verkiezing een soort onderzoek?

De verkiezing is geen onderzoek. Alle deelnemers worden namelijk niet door een exact gelijk deel van de bevolking beoordeeld zoals bij een representatief onderzoek. Wel proberen we de verkiezing zo eerlijk mogelijk te organiseren zodat alle deelnemende (web)winkels gelijke kansen hebben om te winnen.

Wat zegt mij het dan als een (web)winkel wint?

De verkiezing kan worden gezien als een wedstrijd tussen een aantal (web)winkels in een aantal categorieën. De winnende (web)winkel is door minimaal 380 consumenten beoordeeld met het hoogste cijfer ten opzichte van de overige / concurrent (web)winkels in deze categorie. Daarnaast heeft de consument altijd het laatste woord. Winkels hebben bestaansrecht bij de gratie van de gebruiker. Met deze verkiezing geven we de consument het laatste woord.

Hoe kan ik zien dat een (web)winkel gewonnen heeft?

De winkel met het hoogste gecorrigeerde eindcijfer is de categoriewinnaar. Deze winnaars mogen een jaar lang de titel 'Beste Winkelketen van Nederland' of 'Webshop Award The Netherlands' in hun categorie dragen. U kunt een winnaar herkennen doordat u bijvoorbeeld het logo op de website ziet staan of doordat het logo in reclame uitingen wordt gebruikt.

De categoriewinnaars maken kans op een overalltitel: 'Beste Winkelketen van Nederland' of 'Webshop Award The Netherlands'. Alleen de categoriewinnaars komen in aanmerking voor deze prijzen en de winnaars worden bepaald op basis van NPS. Daarnaast is er ook een overallprijs 'Retailer of the Year The Netherlands'. Deze winnaar wordt bepaald door consumenten in de vragenlijst te vragen welke retailer overall gezien het best is. Ook op deze prijs maken alleen categoriewinnaars kans.

Alle winnaars worden na afloop van de verkiezing op deze website gepupliceerd.